Opskrifter:
Forumtråde:
Profiler:
Hyggeost

Hyggeost

Vegansk

http://henriettevesterbak.wordpress.com/2012/09/16/hyggeost/

Jamen, er det ikke…? Nej, det er det ikke, men det ligner hytteost. Smagen er frisk, finurlig og festlig, så lad os kalde det noget andet; lad os kalde det hyggeost. <3

Fremgangsmåde:

Hæld mælken i en gryde, og opvarm den til lige under kogepunktet. Husk at røre undervejs. ”Lige under kogepunktet” er, når mælken begynder at ’ryge’ og gøre lidt modstand i bunden af gryden uden at sidde fast. Det er akkurat, lige før den bobler, men der er dog ingen skade sket, hvis den når at boble lidt.

Tilsæt citronsaften, og rør godt rundt, mens du lader mælken komme i kog. Du vil allerede nu kunne se, at mælken skiller ivrigt. Rør rundt i ca. 10 sekunder, mens det bobler, og tag så gryden af varmen.

Lad nu gryden stå i 10-15 min. Mens du venter, samler osten sig i overfladen og bliver til en blød blok, som du nemt kan bryde med ske. Med skeen tager du alle de faste ostestykker og putter dem over i en skål. I sojamælksvallen vil du kunne se en masse mindre og løsere stykker ost, og de skal ikke gå til spilde. Lad derfor gryden stå 5-10 min. endnu, mens mere ost får lov at samle sig. Det bliver til 1-2 skefulde ekstra, som er blødere i teksturen, og som derfor vil gøre osten lidt mere cremet. Find en finmasket si frem, hæld vallen gennem sien, og put det ekstra ost over i skålen.

Bemærk! På grund af citronsaften sætter sojamælken sig lidt fast i kanten af gryden, så vask gryden af med det samme eller stil den i blød – for din egen skyld.

Nu skal der krydres! Gærflager er helt essentielt for ostesmagen, så i med dem! Ost er salt, men start med 1 strøget tsk. og tilføj mere salt, indtil det får det niveau, du kan lide. Hvis du bruger alm. fint salt, så start med mindre salt. En smule friskkværnet peber giver lige det hele et løft, og olien gør osten dejligt fedtet, men den kan sagtens udelades, hvis du gerne vil have en fedtfattig udgave.

Hvis du ønsker det, kan du naturligvis krydre med andre eller flere krydderier, se forslag i ingredienslisten.

Rør det hele godt rundt, og stil osten på køl, så den når at blive dejlig kold, inden du skal bruge den. 10 min. i fryseren kan også gøre det, hvis du ikke kan vente.

Brug osten på en rugbrødsmad, på en nyristet bolle, som fyld i en avocado eller i bagt kartoffel. Be creative! Der bliver til ca. 300-400 g.

TIP! Du kan også gemme sojamælksvallen og bruge det i brød. Så går der intet til spilde.


Bedømmelse: 10 / 10 på 2 stemmer.

Skrevet af HenrietteV

Ingredienser:

1 liter neutral sojamælk
4 spsk. citronsaft
1 dl gærflager
1-2 tsk. urtesalt
friskkværnet peber
1-2 spsk. olivenolie (kan udelades)

Ekstra mulige krydderier:
paprika (gerne røget)
oregano
timian
hvidløgspulver
løgpulver
 
Se flere opskrifter på Pålæg

Alle opskrifter af HenrietteV:






Kommentarer

T-rex
10 år siden

Lækkert, lækkert :D næste gang laver jeg dobbeltportion!
HenrietteV
10 år siden

Hvor er det dejligt at høre! Tusind tak, T-rex! :)